nieuws

30 jan 2001, 00:12

Muisarm of RSI kan Hanzehogeschool duur komen te staan

Studenten van de Hanzehogeschool, hogeschool van Groningen, zouden de schade die ze oplopen door rsi kunnen verhalen op hun opleiding. Dat stelt het bureau Beroepsziekten van de FNV.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens M. Davelaar van de FNV is de weliswaar niet verplichte maar zeer aanbevolen aanschaf van een laptop op de onderwijsinstelling in strijd met de Arbo-regels. Laptops zijn extra gevaarlijk omdat beeldscherm en toetsenbord niet kunnen worden losgekoppeld. Ook kan het beeldscherm niet op ooghoogte staan, zoals de Arbo-wet voorschrijft.
Studenten die door intensief computergebruik repetitive strain injury (rsi) oplopen, kunnen jaren arbeidsongeschikt zijn. Hoe hoog de claims van studenten met een muisarm kunnen zijn, kan niemand zeggen, maar gezien de hoge salarissen voor economisch opgeleide hbo-ers kan de schade voor de Hogeschool oplopen tot miljoenen guldens, denkt Davelaar.* Ook aan de Rijksuniversiteit Groningen voldoen verschillende faculteiten niet aan de Arbo-wet. De komende tijd worden daar risico-inventarisaties uitgevoerd, waarvan in juli de uitslagen bekend zijn.
Twee weken gelden kende een Middelburgse kantonrechter voor het eerst een rsi-claim toe. De vakcentrale FNV meldt dat al tientallen patiƫnten met succes een schikking hebben afgedwongen. Volgens cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft twintig tot dertig procent van de beroepsbevolking last van rsi.