nieuws

05 dec 2000, 00:12

Motorrijdersbond niet gelukkig met schietende verkeersdrempels

De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is niet gelukkig met de verkeersdrempels die omhoog schieten wanneer er te snel overheen wordt gereden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De obstakels zijn bij wijze van proef geplaatst in de noord-Groningse gemeente Eemsmond. De drempels klappen maximaal acht centimeter omhoog wanneer er met te hoge snelheid over gereden wordt. De gemeente bestempelde het experiment deze week als groot succes: het aantal weggebruikers dat er met te hoge snelheid overheen rijdt is gedaald van tachtig naar zeven procent.
De KNMV vindt echter dat de schietende drempels een groot gevaar voor motorrijders en bromfietsers opleveren. ,,De bestuurder van een sportmotorfiets wordt gelanceerd als de drempel omhoog schiet’’, denkt woordvoerder H. Beugelink. ,,Voor je het weet eindigt een eerbare bestuurder die vijf kilometer te hard rijdt met een dwarslaesie. Dat is zo’n klein vergrijp toch niet waard.’’
Bovendien zijn de drempels volgens de motorrijdersbond niet goed getest voordat ze in Eemsmond werden geplaatst. ,,Er mag nog geen peertje worden verkocht zonder Kema-keur, maar in het wegdek mag alles maar willekeurig aangebracht’’, vindt Beugelink. Proeven die de KNMV heeft genomen met de drempels onderbouwen de uitgesproken vrees voor bestuurders van lichte motorvoertuigen.
De woordvoerder beklemtoont echter dat de belangenvereniging op zich niet tegen snelheidsbeperkende maatregelen is. De KNMV treedt deze week nog in conclaaf met de verkeersdrempelleverancier om alsnog een legitieme test met de obstakels te houden.
Nederland kent bijna een half miljoen geregistreerde motorvoertuigen.