nieuws

22 feb 2001, 00:12

Mosselvisser terug in bestuur Waddenvereniging

Mosselvisser Wout van den Berg moet onmiddelijk weer worden opgenomen in het bestuur van de Waddenvereniging. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden woensdag beslist in het kort geding dat de mosselvisser had aangespannen tegen zijn schorsing.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de rechter heeft het bestuur van de vereniging niet de juiste procedures gevolgd om Van den Berg te schorsen als bestuurslid. De Waddenvereniging wil graag af van Van den Berg. Ze is geregeld geconfronteerd met uitspraken in de media van de mosselvisser die tegenstrijdig zouden zijn met de belangen van de natuurorganisatie.
. ,,De uitspraken wekten verwarring bij onze bestuurlijke en politieke contacten. Hij zat met twee petten op, bestuurslid van ons en als visserijbestuurder'', meent D. Eisma, voorzitter van de Waddenvereniging.
Van den Berg weigerde zijn bestuurslidmaatschappen binnen de visserijsector op te geven. Daarop ging het bestuur eind vorig jaar over tot schorsing. De mosselvisser vocht de schorsing aan. Hij beweert dat zijn verschillende bestuursfuncties wel samen kunnen gaan.
De rechter oordeelde dat Van den Berg volgens een bepaling in de statuten onjuist is geschorst en dat dit niet in overeenstemming is met de wet. Ondanks het oordeel van de rechter blijft de mening van het bestuur onveranderd. Eisma: ,,Het is nu aan de leden om hierover te oordelen en hem te ontslaan.''
Op 28 april zullen de leden van de Waddenvereniging zich in Groningen moeten uitspreken over deze zaak.