nieuws

16 nov 2000, 00:12

Moordenaar Tjirk van Wijk helpt familie in procedure tegen justitie

De moordenaar van de Groninger Tjirk van Wijk (27), de 50-jarige Dirk de V. (Vries) uit Assen, helpt de nabestaanden van zijn slachtoffer in hun civiele procedures tegen justitie. Hij stelt documenten beschikbaar die de familie in de procedures mag gebruiken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De nabestaanden van Van Wijk hebben een advocaat in de arm genomen die in civiele procedures alle betrokken instanties verantwoordelijk gaat stellen voor zijn dood. Volhens hen had De V. nooit op vrije voeten mogen zijn toen hij Van Wijk om het leven bracht.
De man was tot tbs veroordeeld, maar gespecialiseerde klinieken weigerden hem op te nemen omdat hij onbehandelbaar was. De aangeklaagde instanties zijn het Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie, het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs (CAD) en de therapeut van De V.
Volgens de advocaat van De V., mr. G. Breuker, zijn de documenten die aan de familie van Van Wijk worden overhandigd van essentiƫle betekenis. ,,Zonder die documenten wordt het voor hen heel moelijk de zaak hard te maken'', zegt de raadsman.
De papieren bewijzen volgens hem dat justitie en de tbs-inrichtingen gefaald hebben. ,,Hieruit blijkt dat reeds bekende informatie over de gezondheid van Dirk de V. en zijn tbs-verleden niet doordringt tot het departement in Den Haag'', zegt Breuker. De V. werd vorige week veroordeeld tot veertien jaar cel en dwangverpleging. Hij gaat niet in hoger beroep.
Volgens Breuker heeft De V. zich nu verantwoord en wordt het nu tijd om het falen van de instanties in deze zaak aan de kaak te stellen. De moord zou nooit gepleegd zijn als er een behandelingsplaats voor De V. was afgedwongen, meent Breuker.