nieuws

14 jul 2000, 00:12

Monumentale loods geheel verplaatst

Een monumentale loods in Groningen, ‘De Silo’ genaamd, is woensdag in zijn geheel verplaatst. De grond waarop De Silo staat moet gesaneerd worden voor de aanleg van een parkeergarage en een woonwijk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Twee vrachtwagens hebben de loods naar een plek honderd meter verderop gereden. Nog nooit werd in het Noorden een gebouw in zijn geheel verplaatst. Als de sanering over drie jaar klaar is verhuist De Silo weer naar de oude plek.
Om het transport mogelijk te maken is De Silo een meter uitgegraven en voorzien van een betonnen frame om beschadigingen te voorkomen. De loods en het frame wegen samen circa vijf ton. Het oudste gedeelte van De Silo stamt uit 1910. Het gebouw is een van de weinige monumenten uit de periode 1850-1940 in de stad Groningen.
Vorig jaar besloot het college van B & W om De Silo te behouden. Aanvankelijk wilde het College het Rijksmonument slopen, maar zag daar na hevige protesten van de muzikanten die er speelden en een negatief advies van de Rijksdienst Monumentenzorg vanaf.