nieuws

09 okt 2000, 00:12

Monument voor legendarische zanger Ede Staal onthuld

De legendarische Groningse zanger Ede Staal heeft eindelijk zijn monument. Het zaterdagmiddag onthulde kunstwerk op de dijk van Delfzijl bestaat uit een forse stalen paal van acht meter hoog.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Deze symboliseert een vuurtoren. Kunstenaar Chris Verbeek uit Blijham ontwierp de zuil, die in de volksmond nu al de geuzentitel ‘De Paal van Staal’ heeft gekregen. De opening werd verricht door Engert Gruben, die in de jaren tachtig hoofd gevarieerde muziek van Radio Noord was en hem ontdekte.
Staal (1941-1986) heeft in Groningen sinds zijn dood een ongekende cultstatus. Zijn liedjes in de Groningse streektaal zijn nog altijd vaak op de regionale radio te horen. De leraar Engels nam in de jaren voor zijn dood een aantal LP’s op met karakteristieke nummers, die recentelijk opnieuw in de aandacht kwamen doordat ze te horen waren in de film ‘De Poolse Bruid’.
Staal leidde met zijn gezin een teruggetrokken leven op een boerderij en wilde niks met de platenindustrie te maken hebben en trad zelden op. De twee langspeelplaten die hij opnam bleken echter te voorzien in een enorme behoefte aan muziek in het Gronings; ze bereikten hoge verkoopcijfers in de provincie. De paal staat vlakbij het attractiepark Aquariom.