nieuws

13 mei 2001, 00:12

Moeder verbrande baby wil schadevergoeding AZG

De moeder van een baby die in een oven is verbrand eist in kort geding een schadevergoeding van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Wanneer de zaak dient is nog niet bekend. De baby, die in 1996 levenloos werd geboren, belandde in de verbrandingsoven waarin het ziekenhuisafval wordt verbrand. De moeder was altijd verteld dat de baby was gecremeerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het AZG erkent dat er fouten zijn gemaakt. ,,Er zijn dingen misgegaan, maar die hadden alleen betrekking op de communicatie'', zegt een woordvoerder. Hij geeft toe dat de ouders in eerste instantie te horen kregen dat het kind was gecremeerd. ,,Maar daarover heeft het ziekenhuis met de ouders gesproken en toen leek alles opgelost.''
De ouders stonden het babylijkje na de geboorte af voor onderzoek. Volgens de regels uit 1996 gingen de stoffelijke resten na onderzoek mee met het overige ziekenhuisafval naar de verbrandingsoven. Toen de moeder informeerde wat er met haar kindje was gebeurd, gold er echter een ander beleid waarbij stoffelijke resten na onderzoek naar het crematorium werden overgebracht. Het AZG veronderstelde volgens de woordvoerder ten onrechte dat dit ook met het kindje van de aanklaagster was gebeurd.