nieuws

23 aug 2001, 00:12

Mobiel parkeren’ Groningse binnenstad blijkt groot succes

‘Mobiel parkeren’ blijkt een groot succes in Groningen. Het experimentele systeem waarbij automobilisten zich bij het parkeren via een mobiele telefoon bij een computer van een parkeerdienst aan- en afmelden werkt goed, aldus de gemeente. Dit blijkt uit een voorlopige analyse van een pilotproject in Groningen, dat 1 mei is begonnen en vanwege het succes mogelijk eerder wordt stopgezet dan de aanvankelijk geplande einddatum, 1 oktober.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gebruiker toetst slechts het nummer van de parkeerzone waar hij zich bevindt in. Ouderwetse parkeermeters en losse muntjes zijn niet meer nodig, het bellen van een 0900-nummer is voldoende, stelt Groningen. Parkeerders krijgen regelmatig achteraf thuis een rekening gestuurd. Dit incassosysteem is uniek voor Groningen.
,,Na het bekijken van de resultaten van de eerste drie maanden blijkt dat de eerste groep van driehonderd makelaars heel tevreden is over het principe en de technische werking van de parkeermethode. We willen daarom zo snel mogelijk met een andere beroepsgroep beginnen’’, aldus projectleider A. Dolfsma van de gemeentelijke parkeerdienst. Die bestaat mogelijk uit aannemers, medewerkers van storingsdiensten of mensen in de thuiszorg. Op termijn kunnen alle elfduizend bezitters van een parkeervergunning voor het centrum van Groningen ‘mobiel’ worden. De praktische uitvoering is in handen van het landelijke bedrijf Park-Line.
Dolfsma verwacht dat het mobiele parkeren in de toekomst fors kan groeien. ,,De aankomende generatie automobilisten, de pubers van nu, is nu al vergroeid met hun mobieltje, die willen straks ook gebruik maken van mobiele diensten’’. Inmiddels is een soortgelijk experiment gestart in Haarlem. Rotterdam volgt 1 oktober, later mogelijk steden als Den Haag, Tilburg en Nijmegen.