nieuws

25 jun 2001, 00:12

Minister Jorritsma opent ‘flaneer-boulevard’ havenstad Delfzijl

Wie op zondagmiddag in het noorden wil flaneren aan een boulevard of de frisse zeewind wil ruiken kan voortaan in de Groningse zeehavenstad Delfzijl terecht. Minister A. Jorritsma (VVD) van economische zaken opende er maandagmiddag officieel een nieuwe boulevard die is aangelegd speciaal ten behoeve van de recreatie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tot nu toe was de haven van Delfzijl uitsluitend in gebruik als handelshaven. Maar de noordelijkste zeehaven van Nederland moest ingrijpend worden vernieuwd omdat de kades, door de daling van de Groningse bodem ten gevolge van de aardgaswinning, bij vloed regelmatig onder water komen. In verband daarmee werd de handelshaven verplaatst en vernieuwd.
Volgens wethouder H. Houwerzijl (VVD) van economische zaken was de opknapbeurt van de haven een prima gelegenheid om de stad tevens aantrekkelijker te maken voor recreanten. Vandaar dat er voor circa tien miljoen gulden een boulevard is aangelegd waar recreanten de zeelucht kunnen opsnuiven of zich kunnen verpozen in nieuwe horeca. ‘Delfzijl is nu ook een toeristische haven geworden’, aldus de tevreden wethouder. Ook voor waterrecreanten is de zeehaven nu aantrekkelijker geworden dankzij de aanleg van een nieuwe jachthaven.
Overigens stelde ministers Jorritsma ook de vernieuwde handelskade in gebruik en gaf ze het startschot voor een nieuwe vereniging voor ondernemers in de Eemsmond, de Vereniging Samenwerkende Bedrijven Eemsmond (SBE).