nieuws

09 aug 2001, 00:12

Minister Jan Pronk opent fotospektakel Noorderlicht

Minister Jan Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, komt zaterdag 25 augustus hoogstpersoonlijk naar de stad om de fotomanifestatie Noorderlicht te openen. De minister, die volgens de organisatie een bijzonder affectie heeft voor kunst in het algemeen en fotografie in het bijzonder, geeft dan het startsein voor het culturele evenement in de Der Aa-kerk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De manifestatie heeft als thema 'Sense of Space'. Twintig Nederlandse en buitenlandse fotografen gaan in op de vraag hoe bebouwde, onbebouwde, huiselijke landschappelijke, zakelijke, stedelijke of natuurlijke omgevingen van invloed zijn op de menselijke beleving van ruimte. Een fundamenteel thema in een land als Nederland, waar door de beperkte oppervlakte ruimtelijke ordening ieders leven direct raakt.
Meer dan bij de introspectief getinte hoofdtentoonstellingen in voorgaande jaren richt Noorderlicht haar blik dit jaar juist naar buiten: 'Sense of Space' zal in vergelijking met de voorgaande edities van Noorderlicht meer groot, open en beschrijvend werk bevatten. De foto’s die voor de manifestatie worden geselecteerd beleven bovendien hun primeur in Nederland: geen van de series is eerder in ons land te zien geweest.
Vijfendertig musea en galerieën in en buiten de stad Groningen werken mee aan Noorderlicht. Daarnaast zijn er nog eens dertig gelegenheidslocaties gecreëerd. De eerste editie van de fotomanifestatie Noorderlicht vond plaats in 1990. Sinds 2000 wordt de manifestatie jaarlijks georganiseerd, afwisselend in Groningen en Friesland.
Nadere informatie over de geschiedenis en de vele activiteiten van Noorderlicht is te vinden op de website: www.noorderlicht.com. Medio augustus verschijnt daar ook het volledige programma.