nieuws

07 aug 2001, 00:12

Minder kans op nieuwe rellen Oosterparkwijk dan in Amsterdam, aldus RUG

Er is momenteel minder kans op een uitbraak van nieuwe rellen in de Oosterparkwijk dan in de Amsterdamse wijk Overtoomse veld. Dat is de conclusie van een onderzoek van het criminologisch instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, zo meldt vanmorgen het Groninger Dagblad Stad.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het artikel in het Groninger Dagblad Stad heeft de vakgroep Strafrecht en Criminologie van de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van het ministerie van binnenlandse zaken een onderzoek gedaan naar de relatie tussen jongeren en politie in de Oosterparkwijk en in de Amsterdamse wijk Overtoomseveld. In beide wijken was enkele jaren geleden sprake van ongeregeldheden en vechtpartijen.
De kans op nieuwe ongeregeldheden is volgens de onderzoekers echter groter in Amsterdam dan in Groningen. Dat komt omdat de Groningse politie sinds de ongeregeldheden meer heeft geïnvesteerd in buurtagenten. De jongeren hebben vertrouwen in die agenten al vinden ze wel dat de politie strenger en agressiever is geworden. Maar in de Amsterdamse wijk, waar meer allochtone jongeren wonen en de politie vooral een ‘zero-tolerance-beleid’ voert, is de relatie tussen jongeren en politie veel slechter.
De Groningse onderzoekers concluderen dat het verstandig is om verder te gaan op de weg van het inzetten van buurtagenten. Daarvan zouden er meer moeten worden ingezet, en bovendien zouden ze beter betaald moeten worden, aldus het Groninger Dagblad Stad.