nieuws

10 feb 2001, 00:12

Minder autodiefstallen in Noord-Nederland

In tegenstelling tot elders in het land is het aantal autodiefstallen in het Noorden behoorlijk gedaald. Dat stelt de Stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit (AVc), die maandelijks het aantal autodiefstallen registreert.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In het hele land werden in 2000 16,3 procent meer auto’s gestolen dan het jaar daarvoor. In de provincie Groningen daalde het aantal diefstallen met 8,6 procent. In 2000 werden daar 428 voertuigen ontvreemd van hun rechtmatige eigenaar. Vorig jaar waren dat er 391. Friesland kende een daling van 5,5 procent, en ook in Drenthe daalde het aantal diefstallen van 332 naar 315.
Directeur G. Wesselink van het AVc heeft geen verklaring voor het gedaalde aantal diefstallen. ,,Misschien zijn in het Noorden minder beroepscriminelen aan het werk dan elders,’’ denkt hij. ,,Bovendien is de politie er erg actief.’’* Het meeste risico lopen autobezitters in Rotterdam en Gelderland. ,,Rotterdam is het zwarte gat van Nederland,’’ aldus Wesselink. Daar vinden vooral veel gelegenheidsdiefstallen plaats, om bijvoorbeeld een inbraak of overval mee te plegen.’’ In 2000 verdwenen uit Rotterdam meer dan 4000 auto’s, 28,6 procent meer dan in 1999.
Gelderland kent een hoge mate van beroepsdiefstallen. ,,Daar zitten veel illegale handelaren,’’ aldus Wesselink. ,,De gestolen auto’s worden dus ook niet meer teruggevonden.’’ Daarnaast treedt de politie in Gelderland volgens hem nauwelijks op tegen de ontvreemdingen.’’