nieuws

08 jun 2000, 00:12

Milieurobots ontwikkeld aan Rijksuniversiteit Groningen

Aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) zijn een soort robots ontwikkeld die het gedrag van Nederlanders op het gebied van het milieu nabootsen. Ze zijn voorzien van programmatuur waarin het handelen, denken en de gewoontes van Nederlanders zoveel mogelijk zijn ingebracht. De robots kunnen gebruikt worden voor onderzoek naar menselijk gedrag dat invloed heeft op het milieu. Beleidsmakers kunnen zo beter inschatten wat de effecten zijn van maatregelen die ze in petto.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De apparaten werden bedacht door de psycholoog Wander Jager (28), wetenschappelijk docent bij de faculteit bedrijfskunde. Hij ontwikkelde een simulatiemodel om het gedrag zo goed als mogelijk mee na te bootsen, ten behoeve van het Rijksinsitituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In het model zijn ook psychologische theorieën verwerkt.
Met het model bestudeerde hij al de invloed van de visstand op het oogstgedrag van mensen. In het model zijn niet alle menselijke reacties nagebootst, dat is onmogelijk.
‘Je moet het programma vergelijken met zeilen. Om dat goed te kunnen doen moet je op de hoogte zijn van tal van dynamische processen. Zo werkt mijn model ook: beleidsmakers kunnen gevoel krijgen voor die processen en zo hopelijk beter beslissen’.