nieuws

17 nov 2016, 16:04

Milieudefensie: ‘NAM had grote invloed op gasbesluit van minister Kamp’

Milieudefensie: ‘NAM had grote invloed op gasbesluit van minister Kamp’

De NAM had veel invloed op het besluit van minister Kamp van Economische Zaken over de hoogte van de maximale gaswinning in Groningen. De invloed was groter dan tot nu toe bekend was. Dat stelt Milieudefensie na een analyse van documenten die ze naar boven hebben gekregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De invloed van de NAM blijkt uit correspondentie tussen de NAM, aandeelhouder Shell en het ministerie van Economische Zaken. Milieudefensie reageert verbijsterd. “Toen ik de stukken las, sloeg ik echt steil achterover”, zegt campagneleider Ike Teuling. “Ik had wel wat inmenging verwacht, maar het blijkt dat Shell en EZ werkelijk alles met elkaar afstemmen, van beleidsstukken, beantwoording van Kamervragen tot aan het opstellen van Kamerbrieven en mediareacties.”

In de WOB-stukken zijn veel bedrijfsgevoelige passages zwart gemaakt. Wel wordt duidelijk dat het ministerie de NAM regelmatig om input op beleidsstukken vroeg en dat gezamenlijk geformuleerde standpunten werden gepresenteerd als die van het ministerie. De inmenging van NAM werd niet benoemd, zo schrijft Milieudefensie.

Milieudefensie zegt dat het gasbesluit tevens is gebaseerd op onzekerheden en aannames, die gunstig uitpakken voor de NAM. “Dat is totaal onacceptabel: een ministerie moet haar beleid niet laten bepalen door een fossiel bedrijf met financiële belangen, maar door de Nederlanders die het vertegenwoordigt en juist moet beschermen tegen uitwassen van dit soort bedrijven”, aldus Teuling.

Milieudefensie kreeg met het WOB-verzoek alle correspondentie tussen NAM en het ministerie tussen 18 november 2015 en mei 2016. Voor die dag werd gekozen omdat de Raad van State toen het gasbesluit van tafel veegde. Onlangs heeft Milieudefensie ook de nieuwste stukken opgevraagd.

Bekijk hier de analyse van Milieudefensie en alle openbaar gemaakte documenten.