nieuws

17 okt 2000, 00:12

Midas Dekkers pleit voor behoud Anatomisch Museum

De bekende bioloog en publicist Midas Dekkers is één van de prominenten die zich hard maken voor het voortbestaan van de karakteristieke oudbouw van het Anatomisch Museum in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

. ‘’Een museum is niet slechts de verpakking van een collectie’’, stelt hij. ‘’Maar zegt ook veel over de tijd waarin een verzameling tot stand is gekomen. Die context is waardevol’’.
Dekkers ziet niks in moderne musea, waar kinderen achter steriele computerschermen zitten. ‘’Ik hou van bijvoorbeeld Teylers Museum in Haarlem; de inhoud en het interieur passen bij elkaar. Zulke musea verdwijnen als het zo doorgaat’’.
Dekkers maakt deel uit van het Comité van Aanbeveling van de ‘Vereniging tot Behoud van het Gebouw en de Collectie Anatomisch Museum’. Naast de bioloog heeft onder meer oud-minister van Defensie Roelof Kruisinga zitting in deze groep, evenals studenten van de medische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het museum maakt onderdeel uit van de universiteit.
In het gebouw waren jarenlang de afdelingen Anatomie en Embryologie ondergebracht. De collectie zal wellicht worden gehuisvest in een nieuw pand, maar de Vereniging vreest dat deze in een depot verdwijnt. Dekkers: ‘’En een collectie is net als een fotoalbum, als het oude album er niet meer omheen zit, verdwijnen de foto’s’’.