nieuws

10 apr 2001, 00:12

‘Mensenhandel in Groningse raamprostitutie na afschaffing bordeelverbod’

Er is sprake van mensenhandel in de raamprostitutie in Groningen. Dat beweert de Groningse raamprostituee Anneke (27). Volgens haar is het nog nooit zo erg geweest als sinds de afschaffing van het bordeel-verbod in oktober.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De afschaffing van de bordeelwet heeft geleid tot forse doorstroming in de rosse buurten. Illegaal in Nederland verblijvende buitenlandse vrouwen die tot 1 oktober nog tamelijk ongestoord achter de ramen zaten zijn vertrokken. Maar de afschaffing van de bordeelwet heeft volgens één van de Groningse raamprostituees , de 27-jarige Anneke, ook voor nieuwe problemen geleid. Volgens haar worden de kamers nu per dagdeel en veel intensiever verhuurd aan part-timers. Vooral aan buitenlandse vrouwen, vaak met een verblijfsvergunning voor drie maanden die worden ‘aangevoerd’ uit Hongarije, Armenië of Italië.‘Er is bij hen meestal sprake van gedwongen prostitutie. Ik heb nog nooit zo’n zooitje meegemaakt als sinds de afschaffing van het bordeelverbod. Wij moeten ons als zelfstandige onderneemster aan tal van regels houden. Maar voor de oost-Europese vrouwen, die toch maar kort blijven, is naleving amper controleerbaar’, zegt ze.
Woordvoerder Boomsma van de Regiopolitie Groningen bevestigt dat het gros van de raamprostituees in Groningen de buitenlandse nationaliteit heeft. ‘Wij zijn gespitst op vrouwenhandel. Maar zo lang de vrouwen een verblijfsvergunning hebben en zelf geen aangifte doen kunnen wij niets doen’