nieuws

01 okt 2000, 00:12

‘Mensen met allergie voor huisdieren moeten die wegdoen’

Mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld hun hond of kat kunnen die het beste de deur uitdoen, stelt de onderzoeker drs. S. van der Heide.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hij verrichtte onderzoek op de afdeling Allergologie, Interne kliniek van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) naar preventiemaatregelen om de gevolgen van zogeheten allergenen, stoffen die allergie veroorzaken, te verkleinen.
Van der Heide erkent dat het afscheid van de dieren veel eigenaren zwaar valt. ,,Vaak wordt mijn advies daarom niet opgevolgd’’, erkent hij. Als alternatief is het inzetten van luchtreinigers effectief. Na het installeren van dit soort apparaten verbetert de toestand van in het bijzonder jonge patiënten. Mensen met allergische astma reageren vaak op één bepaalde stof. Dit zijn uiteenlopende stoffen, variërend van huisstofmijten tot stuifmeelkorrels. ,,Dit type aandoening is voor een deel erfelijk en heeft daarnaast te maken met de blootstelling aan allergenen’’, aldus Van der Heide.
Uit zijn onderzoek blijkt, dat mensen met een huisstofmijtallergie er veel baat bij hebben om hoezen om hoofdkussens aan te brengen, die de kleine diertjes niet doorlaten. ,,Dat is effectiever dan het behandelen van de vloerbedekking met een chemisch middel.’’
Van der Heide promoveert 4 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift Asthma, airway hyperresponsiveness and exposure to indoor allergens.