nieuws

14 dec 2012, 09:09

Mega-investering in nieuwe biofabriek is opsteker voor Groningen

Met de toezegging van een Europese subsidie van 200 miljoen euro is de bouw van een grote biobrandstoffabriek op het Chemiepark in Delfzijl weer een stap dichterbij. Het Dagblad van het Noorden meldt dat de toekenning van de subsidie volgende week bekend wordt gemaakt. In totaal wordt er 700 miljoen euro in de fabriek geïnvesteerd. De fabriek zorgt voor 200 nieuwe banen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De fabriek gaat per jaar anderhalf miljoen ton afvalhout verwerken tot 500 miljoen liter biomethanol. De verwerkingsmethode is zeer geavanceerd. Het afvalhout wordt eerst gedroogd (torrefactie) en daarna tot pellets verwerkt. Die gedroogde korrels worden vervolgens vergast tot synthesegas, waarmee je bio-methanol kunt maken. In de fabriek is plaats voor 100 vaste werknemers. Ook levert het werk 100 indirecte arbeidsplaatsen op.

De fabriek is gepland naast BioMCN. Het bedrijf heeft voor de nieuwe fabriek een consortium gevormd met Siemens, Visser & Smit Hanab en Linde Benelux. Het bedrijf wil volgens het Dagblad nog geen reactie geven het plan, dat voorlopig de naam Woodspirit heeft meegekregen.

De fabriek moet een toonbeeld worden van groene chemie. Nog nergens is dit op zo’n grote schaal beproefd. Het plan is een belangrijke impuls voor de energiesector en de biobased economy in het Noorden van Nederland.