nieuws

11 apr 2001, 00:12

Meerderheid Raad achter stadion-plan FC Groningen

Het plan voor het nieuwe stadion van FC Groningen, de Euroborg, maakt een steeds grotere kans van slagen. In de gemeenteraad tekent zich in elk geval een ruime meerderheid af voor een miljoeneninjectie. Het dekkingsplan werd gisteren gepresenteerd. De architect heeft gedetailleerde schetsen ingeleverd en er is meer zekerheid over de exploitatie van het stadion.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wel moet de gemeente nog een aantal hobbels nemen voordat de eerste paal de grond in kan. Zo is er nog geen vervanger voor het Holland Casino gevonden en moet een noordelijk bankenconsortium nog definitieve handtekeningen zetten onder een lening van 26 miljoen. Ook moeten de deelnemende bedrijven nog ongeveer 7,5 miljoen ophoesten. Verder dreigt er een tekort op de begroting van 5,5 miljoen doordat de bouwkosten waarschijnlijk gaan stijgen.
Het College van B & W is optimistisch over de afloop van de onderhandelingen. Er heeft zich al een nieuw gokhuis gemeld en ook de banken en de bedrijven zijn positief over hun bijdrage. Een eventueel tekort op begroting kan de gemeente dichten door de grond eerder in de verkoop te doen. Om verder te kunnen onderhandelen is echter wel een ‘voortgangsbesluit’ van de gemeenteraad vereist, maar dit lijkt een formaliteit.
De verantwoordelijke wethouders gaven dinsdagmiddag tijdens een persconferentie ook meer duidelijkheid over de exploitatie van het stadion. Er verrijst waarschijnlijk een grote supermarkt op het terrein, het aantal parkeerplaatsen kan worden teruggeschroefd naar 750. Het aantal zitplaatsen bedraagt waarschijnlijk 20.000, 2.500 minder dan eerder was gepland.
In de Euroborg kunnen de supportersstromen beter van elkaar worden gescheiden, zodat de kans op rellen wordt verkleind. Ook is er een speciale werkgroep ‘licht, lucht en gras’ ingesteld die moet voorkomen dat de grasmat een lot zoals in de Arena is beschoren.