nieuws

09 jun 2001, 00:12

Meer ‘vliegende nonnen’ noodzakelijk in noorden, zeggen huisartsen

Huisartsen in Groningen, Drenthe en Friesland vinden dat er meer ‘vliegende nonnen’ of ‘Superzusters’ moeten komen om hen bij te staan en de werkdruk te verlichten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De is de conclusie van een onderzoek door de KNMG naar het huisartsentekort in het Noorden. Dat tekort is ontstaan doordat er de laatste jaren veel te weinig studenten zijn toegelaten tot de huisartsen-opleiding. Dat tekort wordt de komende jaren nog veel groter, omdat veel van de zittende huisartsen aangeven dat ze minder lange dagen willen maken en eerder met pensioen willen. Zelfs wanneer er onmiddellijk meer studenten zouden worden toegelaten levert dat pas omstreeks 2010 verlichting op.
Om het probleem voorlopig op te lossen voelen veel artsen in het Noorden dan ook wel voor het inzetten van paramedici. Dat gebeurt nu al in Nieuwolda in oost-Groningen waar een vrouwelijke verpleegkundige is ingezet. Zij gaat door het leven als ‘Vliegende Non’ of ‘Superzuster’ en helpt een huisarts met de iets eenvoudiger karweitjes.
Uit het onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunde (KNMG) blijkt dat tweederde van de zittende huisartsen dat wel een goede oplossing vindt. Veel artsen zijn bereid een deel van het werk te delegeren.