nieuws

04 feb 2001, 00:12

Meer dan veertig ongevallen door gladheid in Groningen

Gisteren overdag en in de vroege avond vonden er in de provincie Groningen door de gladheid weer tal van aanrijdingen plaats waarbij voor het grootste deel slechts blikschade ontstond. In totaal vonden er meer dan 40 ongevallen plaats.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de avond was het opvallend rustig op de wegen. Kennelijk bleven veel mensen thuis die niet beslist weg hoefden. Veel botsingen ontstonden er op de gladde wegen in dorpen en steden. Uitschieters waren daarbij Groningen met12, Veendam 4, Stadskanaal 4 en Haren met 4 glijpartijen. Over het algemeen werd er te hard gereden en te hard geremd, waardoor de auto’s in een slip raakten en tegen een tegenligger botsten, een boom of tegen geparkeerd staande auto’s.
In Winschoten, Haren en Groningen moesten voetgangers voor behandeling worden overgebracht naar het ziekenhuis. Zij waren uitgegleden en liepen daarbij botbreuken op. Bij Noordbroek op de Sappemeersterweg botste gistermiddag een busje door de gladheid tegen een boom. De 45-jarige bestuurster uit Noordbroek raakte daarbij bekneld en moest door de brandweer uit het wrak worden bevrijd. Ze is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.
Op de Poortweg bij Ter Apel raakte de auto van een 59-jarige inwoner van Ter Apel zwaar beschadigd toen hij na het inhalen van een tractor wegslipte en tegen een boom botste. Hij bleef zelf ongedeerd. De kans op gladde wegen blijft bestaan. Het advies van de politie blijft dan ook om de weersberichten te blijven volgen. Bij geval van ijzel kan een ieder beter thuis blijven als men niet beslist weg moet. Is de weg glad, dan zal de snelheid laag moeten blijven, zodat er niet abrupt geremd behoeft te worden. Alles met mate is het devies.