nieuws

07 nov 2001, 00:12

Maxima’s uitgestelde rondje Groningen groot succes

Maxima’s rondje Groningen was woensdag een succes. Ondanks het feit dat het een van de laatste in een lange serie was die was uitgesteld na de aanslagen in de VS, beleefde Groningen een echte Oranjedag. Het weer zat wat tegen, maar er kwam veel publiek, veelal met vlaggetjes in de hand. De hele dag riep de menigte om Maxima; de kroonprins had het nakijken. Ook in provincieplaatsjes was geen Maxima-moeheid te bekennen. Op het meepikken van een stukje brug door de toerbus na, waarbij deze een fikse kras opliep, verliep de dag vlekkeloos.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In Groningen kreeg het paar ’s ochtends een uiteenzetting over de stad. Maar er bleek tijd voor een grapje. Wethouder Smink wees er op dat juist in Groningen Oranjetelgen hun partners vinden. Na een wuifmoment trok de stoet richting Rijksuniversiteit. Daar spraken kroonprins en Máxima met bestuurders en studenten van universiteit en Hanzehogeschool. De kroonprins ondervroeg ze over de universitaire toekomst en problemen met de internationale erkenning van diploma’s. ,,Ik heb ondervonden wat het betekent als je diploma niet zomaar geldt in een ander land,’’ vertelde Maxima.
Op weg per koets naar het Groninger Museum scandeerden een handjevol demonstranten antimonarchistische leuzen. Maar het publiek was vooral enthousiast. In Groningens bekendste cultuurtempel gaf directeur Van Twist commentaar bij een modeltentoonstelling.
Na dit stadse gedeelte ging de kennismakingskaravaan naar het Reitdiepgebied. In een café kwamen boeren aan het woord. Ze wezen op moeilijkheden in de landbouw en de toekomst van het biologisch boeren. Het asielzoekerscentrum in Winsum liep vervolgens massaal uit. Het Oranjekoppel bezocht een Afghaanse familie, die zich grote zorgen maakt om achterblijvers. Maxima informeerde naar hun dagelijkse leven. Ze vond het leuk dat een jong meisje bij een bank wil werken. ,,Dat heb ik ook gedaan.’’ Met een bliksembezoek aan een borg, een landgoedachtige boerderij, werd het rondje-Groningen afgesloten. ,,Ik heb ‘er echt gezien,’’ verzuchtte een oude Groninger bij het afscheid.