nieuws

11 jul 2007, 00:12

Max van den Berg in september naar Groningen

Europarlementariƫr Max van den Berg van de PvdA wordt in september de nieuwe commissaris van de Koningin van de provincie Groningen. Het kabinet heeft daarmee vrijdag ingestemd. De 61-jarige politicus volgt zijn partijgenoot Hans Alders op.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De in het Zuid-Hollandse Ammerstol geboren Van den Berg geldt als de uitvinder van het polarisatiemodel in het gemeentelijk bestuur. Voor de traditionele brede afspiegelingscolleges, met wethouders uit zoveel mogelijk partijen, was in zijn ogen geen plaats meer. Van den Berg en Wallage waren onder meer verantwoordelijk voor het omstreden verkeerscirculatieplan, dat volgens veel inwoners de Groningse binnenstad in een waar doolhof veranderde. In zijn Groningse tijd stond Van den Berg bekend als de Raspoetin van het Noorden en de Ayatollah uit Groningen. Die bijnamen, die hij niet alleen dankte aan zijn reputatie van sluwe machtspoliticicus, maar ook aan zijn lange zwarte baard, zijn hem nog lang zijn blijven achtervolgen.
Zijn imago is er de oorzaak van geweest dat Van den Berg nooit erg populair is geworden, ook niet in eigen kring. Waarschijnlijk mede daardoor liep hij in 1998 het ministerschap van Ontwikkelingssamenwerking, waarop hij zijn zinnen had gezet, mis. Na zijn vertrek uit het Groninsge college werd hij In 1979 werd hij partijvoorzitter van de PvdA, nadat hij zijn gematigde tegenkandidaat Wim Meijer had verslagen. Van den Berg zette als voorzitter zijn radicale koers voort, lang niet altijd tot vreugde van PvdA-leider Joop den Uyl. Toen de PvdA er in 1986 niet in slaagde de verkiezingen te winnen, stapte Van den Berg op. Hij verliet de politiek om directeur van de ontwikkelingsorganisatie Novib te worden.
In 1998 leek er sprake van een terugkeer van Van den Berg in de landelijke politiek. In een interview met Vrij Nederland gaf hij te kennen minister van Ontwikkelingssamenwerking te willen worden. De linkse Van den Berg toonde zich bereid deel uit te maken van een nieuwe paarse coalitie, al zou die zich dan wel wat harder moeten opstellen tegenover de VVD. De open sollicitatie van de voormalige partijvoorzitter bleef zonder gevolg. PvdA-leider Wim Kok gaf de voorkeur aan Eveline Herfkens op de door Van den Berg begeerde post. Als reden werd genoemd dat er meer vrouwen in het kabinet moesten, maar waarschijnlijk heeft het radicale verleden van Van den Berg ook een rol gespeeld.
Toch werd Van den Berg korte tijd later weer politiek actief. In 1999 werd hij gekozen in het Europees Parlement, waar hij sindsdien de PvdA-delegatie leidt. In Brussel en Straatsburg stelde Van den Berg zich de afgelopen jaren wat minder polariserend op dan in de jaren '70 en '80. Ook zijn baard heeft hij allang afgeschoren. Na acht jaar in Brussel moet commissaris van de koningin in zijn vertrouwde Groningen voor Van den Berg een mooi bekroning van zijn loopbaan zijn.