nieuws

07 jun 2000, 00:12

Massief standbeeld Lenin veroorzaakt onrust in Groningen

Het plan om een negen meter hoog standbeeld van de voormalige Russische communistenleider Lenin donderdag in het Groningse Noorderplantsoen te plaatsen stuit op hevig verzet van lokale natuurliefhebbers. Het sculptuur van de Russische heerser, eigendom van ondernemer Koop uit het Groningse gehucht Tjuchem, wordt naar het park verplaatst als onderdeel van een kunstmanifestatie. De werkgroep Noorderplantsoen is hier echter faliekant tegen omdat het grasveld waar het zeven ton wegende beeld komt te staan te veel schade zou oplopen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘We zijn niet tegen het beeld zelf’, benadrukt woordvoerder Reneman, ‘maar zeven weken Lenin zorgt wel voor minimaal vier jaar natuurachterstand. Het kan natuurlijk worden hersteld, maar de unieke vegetatie die je hebt weggemaakt, komt niet terug door een paar nieuwe graszoden neer te leggen.’
Initiator Boomstra van het Groningse Centrum voor Beeldende Kunst neemt de klachten van Renemans werkgroep uiterst serieus, maar stelt dat de manifestatieorganisatie alles in het werk heeft gesteld om het plantsoen te zoveel mogelijk te ontzien. ‘Een parkcommissie heeft het plan gewikt en gewogen, een ecoloog heeft zijn wetenschappelijke advies uitgebracht, we rijden om de zeldzame planten heen, er is een budget vrijgemaakt voor herstelwerkzaamheden naderhand, wat zouden we nog meer kunnen doen?’ Voor zover Boomstra bekend is, heeft milieubeheer de gewenste vergunning dinsdagmiddag afgegeven, zodat de verhuizing van het beeld donderdag gewoon doorgang kan vinden.
Het van oorsprong Oost-Duitse beeld kwam twee jaar geleden al eerder in opspraak toen het bij wijze van oud en nieuw-grap werd ontvreemd.