nieuws

28 jun 2001, 00:12

Martinitoren voorzien van ICT-snufjes: bezoekers kunnen met toren praten

De Martinitoren heeft een verjongingskuur ondergaan. De toren is voorzien van de nieuwste communicatietechnieken waardoor het voor bezoekers mogelijk wordt om met de toren te gaan praten. Ra, ra, hoe kan dat!
De Martinitoren heeft een verjongingskuur ondergaan. De toren is voorzien van de nieuwste communicatietechnieken waardoor het voor bezoekers mogelijk wordt om met de toren te gaan praten. Ra, ra, hoe kan dat!

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Al meer dan 500 jaar is-ie het boegbeeld van de stad. Onvolprezen als d’olle Grieze. Hij is inmiddels van buiten helemaal gerestaureerd en staat aantrekkelijker dan ooit tevoren te pronk op de Grote Markt. Van binnen is de 97 meter hoge toren nu eveneens grondig aangepakt. Hij is volledig ontdaan van overbodige borden, graffiti en toont op diverse plekken nooit eerder zichtbare doorkijkjes. Bezoekers kunnen vanaf nu als extra attractie direct in gesprek met de toren zelf. Met behulp van hun mobiele telefoon en zonder tussenkomst van al te eigentijdse multimedia. Die zou de aandacht immers alleen maar afleiden van het Monument zelf. Door tijdens de beklimming op tal van locaties te bellen, kunnen bezoekers de toren leuke, interessante, wetenschappelijk verantwoorde maar ook sterke verhalen over zichzelf laten vertellen.
De Martinitoren wordt 30 juni om 10.45 uur officieel en op spectaculaire wijze geopend door wethouder René Paas. Abseilend komt hij naar beneden. Aansluitend zal de toren zich van zijn beste kant laten horen. Beiaardier Auke de Boer speelt dan op het carillon een muziekstuk dat speciaal voor deze opening is gecomponeerd. Hij doet dat samen met 36 koperblazers (opgesteld op de transen) en vele klokkenluiders. Daarna luiden alle Stadse torens om de Martinitoren weer als ‘oudste broer’ in hun midden te verwelkomen. ’s Middags tussen 13 –17 uur ligt vervolgens de rode loper uit voor Stadjers om de toren gratis te beklimmen.
Na vele eeuwen intensief te zijn beklommen, zat de sleet in het interieur. Vele miljoenen bezoekers hebben immers de in totaal 370 traptreden geteld en gaandeweg soms vervloekt. Onderweg naar boven hebben de vormgevers Albert Geertjes en Peter de Kan de toren (in opdracht van eigenaar gemeente Groningen en mede namens exploitant VVV Stad Groningen) weer in zijn oorspronkelijke luister hersteld. Aantrekkelijk, zonder opsmuk, zoals het hoort. De bouwkundige renovatie en de toeristische opwaardering heeft in totaal f 2 miljoen gekost. Daarvan ging f 1,2 miljoen op aan de buitenkant (wat vooral in 2000 is uitgevoerd) en f 0,8 miljoen aan de binnenkant van de toren. Veel te zien en te beleven Het begint al bij de nieuwe elegant vormgegeven roestvrij stalen hekken onder de toren. Omdat de spijlen zichzelf belichten, voorkomen ze hopelijk wildplassen, wat immers funest is voor eeuwenoude torenfundamenten. Op weg naar boven zijn op verschillende locaties doorkijkjes gecreëerd. Een blik bijvoorbeeld vanuit de toren op het interieur van de Martinikerk en -nog hoger- op de imposante gewelven, ook wel olifantsruggen genoemd. Kinderen kunnen –nog weer even verder omhoog- door middel van een kloksimulator zelf een klok luiden. Om de toren goed te ontdekken verschijnt voor kinderen in juli ook een speciaal voor hen ontworpen Martinitoren-spel. Halverwege de toren kunnen bezoekers in digitale vorm de klank van diverse grote klokken proeven. Het publiek kan vervolgens doorklimmen tot de derde trans. >>>>> De meeste zolders (voor bijvoorbeeld de klokken en het uurwerk) zijn toegankelijk gemaakt. Onder begeleiding kunnen doorzetters zelfs tot aan het carillon doorgaan. Op de transen zijn verrekijkers geplaatst – met een beetje mooi weer is de vuurtoren van Schiermonnikoog te zien!
Bezoekers krijgen bij hun entreebewijs een rijk geïllustreerd (gratis) gidsje met daarin het verhaal van de Martinitoren. Feiten, cijfers, historie, foto’s, tekeningen, details etcetera. In samenwerking met KPN Telecom is bovendien een systeem ontwikkeld waarmee bezoekers door middel van hun mobieltje met de toren in gesprek kunnen komen om nóg meer informatie aan de weet te komen. Op negentien punten in de toren zijn kleine opvallende markeringen aangebracht. Ze corresponderen met een telefoonnummer. Wil een geïnteresseerde bezoeker dus nog meer weten over techniek, historie, of sterke verhalen rondom dat specifieke onderdeel of uitzicht van de toren, dan kan hij/zij (tegen eigen belkosten) dat nummer bellen. Al die nummers staan overigens ook op de gids die bezoekers bij de entree krijgen uitgereikt. Entreekaartjes zijn verkrijgbaar bij de VVV aan de voet van de toren. De prijs voor volwassenen is nu –om precies te zijn- fl 4,85 en voor kinderen fl 2,64. Vanaf 1 januari is dat resp. € 2,20 en € 1,10. Ook bij de VVV is een speciaal gemaakt affiche te koop van de Martinitoren. Ze zijn van de hand van Frans Le Roux. Afgezien van –bijvoorbeeld- het Groninger Museum, het compacte historische stadshart, het bruisende kroegleven (geen verplichte sluitingstijden) en de prachtige Ommelanden, is de Martinitoren natuurlijk dé toeristische trekpleister in wijde omgeving. De VVV Stad Groningen verwacht jaarlijks zo’n 70.000 bezoekers.