Nieuws

“Martiniplaza naar Suikerunieterrein, en Nieuwe Poort achter Hoofdstation”

Een nieuwe locatie voor zowel de Oosterpoort als MartiniPlaza om zo te komen tot een ingrijpende vernieuwing in de stad Groningen. Daarvoor pleit de Groningse hoogleraar Jouke van Dijk.


Leestijd: 2 minuten

Foto: Suikerterrein
Foto: Suikerterrein

Volgens professor Van Dijk zijn nieuwbouw voor zowel de Oosterpoort als Martiniplaza essentieel voor de toekomst van de stad als culturele en economische trekpleister. “Verplaats MartiniPlaza naar het SuikerUnieterrein en bouw de Nieuwe Oosterpoort achter het station,” stelt hij. Dit voorstel is volgens hem niet alleen gebaseerd op praktische overwegingen, maar ook op de potentie om Groningen als stad te versterken.

Waarom een nieuwe Oosterpoort?


De huidige Oosterpoort voldoet volgens Van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de RUG, niet meer aan de eisen van deze tijd. Het gebouw is verouderd en biedt niet de mogelijkheid om een moderne popzaal te realiseren, een voorziening waar Groningen hard aan toe is. Een nieuwe popzaal met ruimte voor drieduizend personen is volgens hem cruciaal om de stad aantrekkelijk te houden voor artiesten en bezoekers. “Er is nu nog geen grote popzaal in Groningen, dus dit biedt een kans om dat te realiseren,” legt Van Dijk uit.

Hij wijst erop dat eerdere verplaatsingen van belangrijke voorzieningen, zoals het Oosterparkstadion van FC Groningen en het Groninger Museum, hebben bijgedragen aan een positieve ontwikkeling van de stad. Een nieuwe Oosterpoort zou dezelfde impact kunnen hebben. “Vorig jaar is een kost-en-baten-analyse gemaakt, en het blijkt dat nieuwbouw zich terugverdient. Het trekt nieuwe bezoekers en verhoogt de uitstraling van Groningen.”

Een strategische locatie

Van Dijk benadrukt dat de locatie van de Nieuwe Oosterpoort cruciaal is. Hij ziet het stationsgebied als de beste plek. “Groningen heeft al een goede naam dankzij evenementen als Eurosonic en Noorderslag. Mensen komen van heinde en verre. Als je een popcentrum vlak bij het station bouwt, stappen bezoekers zo uit de trein en staan ze direct bij de locatie.”

Alternatieven, zoals het SuikerUnieterrein of de Vrydemalaan (waar het DOT gevestigd is), hebben de revue gepasseerd. Hoewel deze plekken ook voordelen bieden, wegen ze volgens Van Dijk niet op tegen de centrale ligging en bereikbaarheid van het stationsgebied. “Het SuikerUnieterrein ligt simpelweg te ver weg. Je zou kunnen zeggen dat een Nieuwe Oosterpoort daar een impuls aan dat gebied geeft, maar dat is niet logisch voor een bovenregionale voorziening. Het stationsgebied past beter bij het karakter van de Oosterpoort.”

MartiniPlaza naar het SuikerUnieterrein

Voor MartiniPlaza ziet Van Dijk wel een plek op het SuikerUnieterrein. Als een meer lokale voorziening, gericht op beurzen, congressen en sportevenementen, past MartiniPlaza volgens hem beter in een woonbuurt. Dit kan juist een nieuwe dynamiek creëren in dat gebied. “Een Nieuwe MartiniPlaza zou een veel grotere impuls geven aan het SuikerUnieterrein dan de Oosterpoort ooit zou kunnen.”

De toekomst van Groningen

Het plan om MartiniPlaza en de Oosterpoort te verplaatsen is ambitieus, maar volgens Van Dijk noodzakelijk. Het biedt Groningen de kans om te groeien als culturele en economische hotspot. “De stationslocatie is echt beter, ook voor de uitstraling van Groningen,” concludeert hij. Met een nieuwe Oosterpoort en een vernieuwd MartiniPlaza worden stad en provincie aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven en inwoners.