nieuws

03 aug 2000, 00:12

Marktkooplieden willen miljoenen van gemeente bij bouw parkeergarage

Kooplieden op de Grote Markt in Groningen dienen een claim in van miljoenen guldens wanneer zij door de bouw van een parkeergarage worden gedwongen om te verhuizen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente Groningen gaat in overleg met de ambulante handel over gevolgen die de mogelijke bouw van een parkeergarage onder de markt voor de waren-markten kan hebben. Volgens woordvoerder Johan de Boer zal dit overleg, in feite een vervolg-overleg- dit najaar plaats hebben. ‘We hebben er alle vertrouwen in dat we er met de handelaren uitkomen’, aldus de woordvoerder.
Hij zegt dit in reactie op het feit dat de marktkooplieden hebben laten weten een miljoenenclaim jegens de gemeente aan het voorbereiden te zijn. Als ‘hun’ markt moet worden verplaatst vanwege de bouw van een ondergrondse parkeergarage, dan zijn ze van plan om drie- tot vijf miljoen gulden te verhalen op de gemeente Groningen. Woordvoerder P. Zappey van de in Den Haag gevestigde landelijke Centrale Vereniging voor Ambulante Handel ‘is uit landelijk onderzoeken gebleken dat een verplaatsing van een markt een verarming van het winkelaanbod inhoudt. Dat gaat ten koste van veertig tot zestig procent van de omzet’, aldus Zappey. Volgens hem hoeven de Groningse marktkooplieden niet ‘het kind van de rekening te worden’. In elk geval eisen de marktkooplieden van de gemeente Groningen een goede begeleiding en een nieuwe geschikte locatie met even goede faciliteiten’.
Volgens Johan de Boer van de gemeente is er al bestuurlijk overleg geweest met de marktkooplieden. ‘Zij hebben uiteraard het volste recht om voor hun belangen op te komen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de gemeente en de marktkooplieden er in onderling overleg uit kunnen komen’. Meer informatie over dit onderwerp, en alle andere zaken betreffende de Grote Markt treft u aan op de speciale website: www.nieuwenoordzijde.nl