nieuws

15 jan 2001, 00:12

Marion Winkels (VVV): ,,Ik wil gedurfde architectuur aan de Nieuwe Noordzijde''


De GIC is benieuwd naar de meningen van bekende Groningers over de plannen voor de nieuwe Noordzijde van de Grote Markt. Daarom komt er vanaf 11 januari elke week een prominente Groninger aan het woord. In deze eerste aflevering van de rubriek Groningers over de Grote Markt laat Marion Winkels van de VVV Groningen ons weten wat haar kijk is op de plannen van de gemeente en winkeliers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat de Grote Markt voor Marion Winkels van zeer grote betekenis is, wordt duidelijk als je bedenkt dat het plein haar werkplek is. Winkels is namelijk de directeur van de Groningse VVV die onlangs is verhuisd van het Kattendiep naar de Oostzijde van de Grote Markt. Als directeur van de VVV is het niet verwonderlijk dat de vijftigjarige Stad-Groningse de VVV-informatiewinkel, gelegen aan de voet van de Martinitoren, het mooiste plekje van de Grote Markt vindt.
“Vanuit de winkel is het uitzicht prachtig. Je kijkt uit op de Zuidzijde van de markt, op de monumentale Martinitoren en op het karaktervolle stadhuis.” In tegenstelling tot Winkels zijn veel Groningers niet tevreden over het huidige gezicht van de markt, zo blijkt uit een eerder gehouden enquête. De architectuur uit de jaren vijftig wordt door veel mensen niet mooi gevonden. De wens om de Noordzijde van de Grote markt een opknapbeurt te geven, speelt dan ook al jaren.
UITZICHT

Als de plannen van de gemeente doorgaan, betekent dit wel het einde van het uitzicht wat Winkels zo mooi vindt. Toch heeft ze geen bezwaar tegen een vernieuwing van de markt. “Ik vind de plannen van de gemeente een goede zaak. Ik denk dat een vernieuwde Grote Markt veel aantrekkingskracht zou hebben op het winkelend publiek. Met name het upgraden van de Stalstraat is belangrijk.”
Hoewel de Stalstraat zich bevindt in het hartje van de binnenstad, maakt de straat niet of nauwelijks deel uit van het centrum als winkellocatie. In de plannen van de gemeente wordt de Stalstraat meer bij de binnenstad getrokken. Door het aanleggen van een verdiepte winkelstraat hoopt de gemeente dit gebied meer bij het centrum te betrekken.
Sinds de jaren zeventig probeert de gemeente Groningen het verkeer zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren. Dit kwam de bereikbaarheid van het Groninger centrum niet ten goede. Om met een minimale overlast het centrum toch goed bereikbaar te maken, wil de gemeente onder de Grote Markt een parkeergarage aanleggen. Marion Winkels heeft hier geen problemen mee. “Voorwaarde is wel dat de monumentale panden, en dan bedoel ik met name de Martinitoren en de Martinikerk, geen schade oplopen. Als een vernieuwing van de Noordzijde de enige manier is om winkels op die plek te krijgen ben ik zeker niet tegen.”
GEDURFDE ARCHTECUUR

Ook vanuit toeristisch oogpunt ziet de VVV-directeur het plan van de gemeente en winkeliers wel zitten. Een vernieuwde Grote Markt kan een positieve invloed hebben op de stad als toeristische trekpleister van het Noorden. “Een renovatie van de Grote Markt kan een veel intiemer plein opleveren,” denkt ze. Mocht er uit het referendum van 21 februari naar voren komt dat de plannen werkelijkheid worden dan hoopt Winkels dat de gemeente wel voor een gedurfde architectuur kiest. “ De gemeente moet voor een architectuur kiezen die tegelijkertijd gedurfd en duurzaam is. Voorwaarde is wel dat de gekozen stijl moet passen bij het historische karakter van de Groninger binnenstad.”
Marieke Bos