nieuws

23 mei 2001, 00:12

Manifestatie op kunst-terp Peter Greenaway van start

Voor het eerst sinds de middeleeuwen is er in de provincie Groningen een terp in gebruik genomen. Deze keer geen verhoging die bewoners moet beschermen tegen wassend water, maar een terp louter bestemd voor kunst.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft een paviljoen genaamd ‘The Grand Terp’ die werd bedacht door de Britse regisseur Peter Greenaway. Daarin is de komende maanden, tot 9 september een manifestatie te zien die woensdagavond door de Groningse Commissaris der Koningin. H. Alders officieel werd geopend.
De kunstheuvel is het middelpunt van de culturele manifestatie ViaDorkwerd waarin het oude cultuur-landschap van Groningen centraal staat. Via Dorkwerd is een initiatief van de stichting Noorderbreedte die met deze manifestatie de aandacht wil vestigen op de archeologische, landschappelijke en cultuur-historische waarden van Noord Nederland, in het bijzonder het Reitdiepgebied.
In de moderne variant op de eeuwenoude terpen, de kunstheuvel, zijn onder meer films te zien van Greenaway waarin hij verslag doet van zijn reizen door het wierden- of terpenlandschap van het Reitdiepdal. De films worden in het binnenste van de tientallen meters hoge terp op spectaculaire wijze 360 graden rond vertoond. De hele zomer kan men in-en bij dit paviljoen ook terecht voor activiteiten als muziek, theater, dans of debat. De organisatie verwacht tenminste 50.000 bezoekers.
Het paviljoen van Greenaway is te vinden achter het complex van de Rijksuniversiteit Groningen in Paddepoel, op het zogenaamde Zernike-terrein. Aan de terp en de manifestatie is ook een website gewijd: www.viadorkwerd.nl