nieuws

25 okt 2000, 00:12

Man overleden bij autoongeluk op roemruchte N33

Een onbekende man is dinsdagmiddag in zijn personenauto om het leven gekomen bij een ongeval op de N33 bij Wildervanksterdalle.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De automobilist wilde op een locatie tussen Veendam en Gieten keren op de autoweg. Tijdens deze handeling werd hij vol geraakt door een andere weggebruiker die hem tegemoet reed in een bestelbusje.
De automobilist van de personenauto was op slag dood, de bestuurder van het bestelbuske raakte licht gewond. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.
Naar aanleiding van kamervragen die eind 1997 over de autoweg werden gesteld, initieerden de provincies waar de weg doorheen loopt twee jaar geleden een onderzoek naar de veiligheid van de weg. Hieruit bleek dat er op de rijksweg tussen 1993 en 1998 in totaal 703 ongevallen plaatsvonden, waaruit 41 dodelijke slachtoffers voortvloeiden.
De weg kent weinig ogenschijnlijk gevaarlijke knelpunten, maar juist die schijnbaar risicoloze wegen lokken vaak roekeloos gedrag bij de automobilist uit, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De Groninger afdeling van 3VO, die ook bij het overleg is betrokken, beaamt dit. ,,Men wil verkeershandelingen verrichten waarvoor geen ruimte is of die zelfs verboden zijn’’, oordeelt woordvoerder W. Gielingh. ,,Zo’n foute inschatting leidt vaak tot problemen. Het verdubbelen van het aantal rijbanen en het daardoor beter stroomlijnen van de verkeersbewegingen zou een serieuze oplossing kunnen zijn.’’
Dit is ook een verzoek dat de gemeenten Menterwolde en Veendam, waar zich een groot aantal heikele kruisingen bevinden, aan minister Netelenbos van Verkeer hebben gedaan in een brandbrief die ze deze zomer stuurden. Hoewel de minister nog geen officiële reactie heeft gegeven, geeft Rijkswaterstaat ze op korte termijn echter weinig hoop. Het ministerie heeft het meerjaren infrastructuurprogramma tot 2010 reeds vastgelegd: het verdubbelen van de N33 komt er niet in voor.