nieuws

26 apr 2001, 00:12

Machtsconflicten in stad-Groningse PvdA; vrouwelijk raadslid Tent (30) vertrekt

De fractie van de PvdA in de Groningse gemeenteraad lijkt momenteel te zijn veranderd in een kleine slangenkuil waar een machtsconflict tussen met name de vrouwelijke raadsleden is ontbrand. Nadat eerder al fractievoorzitter Annemarie Timmerman terug trad, heeft gisteravond het talentvolle raadslid Marleen Tent afscheid genomen. Pas vanavond wil zij toelichten waarom ze dat heeft gedaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Marleen Tent kwam in 1998 in de gemeenteraad en ontpopte zich als een zakelijk, nuchter raadslid met een sterke eigen mening. Ze werd als snel ‘gespot’ als wethouderskandidaat. Haar vertrek komt voor de buitenwacht dan ook als een grote verrassing. Het vertrek zou te maken hebben met interne partij-discussies.
In de stedelijke PvdA is een discussie aan de gang over de vraag of er voldoende ruimte is voor politieke vernieuwing. Volgens Annemarie Timmerman wordt er veel te weinig gediscussieerd binnen de fractie, en worden de raadsleden te vaak voor het blok gezet en min of meer gedwongen de vorstellen van de eigen wethouders te steunen. Daraom trad ze teruig als fractievoorzitter. Haar taak is niet overgenomen door Marlkeen Tent maar door Marjo van Dijken.
Onduidelijk is wat de opvatting van Tent binnen de discussies is geweest. Daarover wil ze vanavond tijdens een ledenvergadering van de PvdA tekst en uitleg geven.