nieuws

25 jan 2001, 00:12

Maandag uitspraak in kort geding De Kast tegen parodie ‘Jelle’

Het management van de Friese band De Kast heeft woensdagmiddag in een kort geding een verbod op de release van het nummer ‘Jelle’ van het Groningse gelegenheidsduo Slimme Schemer en Tido geeist. Maandag doet de rechter uitspraak en voordien mag de single niet worden uitgebracht. De Friese band wil voorkomen dat de groep winst verdient aan een lied dat ,,meelift op roem waar De Kast vijftien jaar aan gebouwd heeft’’, aldus manager K. de Jong

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Distributeur Arcade, die de twee artiesten vertegenwoordigt, ziet geen problemen in de tekst van het nummer. De platenmaatschappij heeft het ultimatum dat het Kast-management dinsdagmiddag had gesteld om de zaak buiten de rechtbank om te schikken ongemoeid aan zich voorbij laten gaan.
De parodie op de hit ‘Stan’ van rapper Eminem verhaalt over een obsessieve fan die zanger Syb van der Ploeg van De Kast achtervolgt. ,,Het heeft niets te maken met gebrek aan humor of het berokkenen van schade aan de groep’’, beklemtoont De Jong. ,,Syb moest ook erg lachen toen hij het nummer hoorde. Maar het is gewoon bij wet verboden om merknamen voor commerciële doeleinden te exploiteren zonder nadrukkelijke toestemming van de betrokkenen.’’
Wat Arcade betreft ligt ‘Jelle’ donderdag in een eerste oplage van tienduizend exemplaren in de winkel. In het nummer, dat de Groningse twintigers twee weken geleden onder het genot van een fles wijn schreven, rijdt de 17-jarige Jelle met zijn zwangere cavia Sybje het Tjeukemeer in nadat zanger Syb zijn mailtjes en sms-jes niet beantwoordt. ‘Jelle’ werd opgepikt door het lokale radiostation Oog en 3FM-diskjockey Patrick Kicken, die de plaat landelijke bekendheid gaf.
Het kort geding betreft een snelrechtprocedure. De president van de rechtbank zal direct of zeer spoedig na de zitting uitspraak doen in de zaak. Arcade wees een eerder compromis van De Kast om een deel van het geld aan de instandhouding van knaagdier de korenwolf te schenken af.