nieuws

21 aug 2001, 00:12

Ludieke dief brengt gestolen schilderij Hoogeland-museum weer terug

Het schilderij dat afgelopen zondag werd gestolen uit het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum is terecht. Het werk van de Franse schilder Henri Le Fauconnier werd op klaarlichte dag uit het museum meegenomen. Een onbekende man tipte maandagmiddag de politie in Assen dat het schilderij in de hal van een opvanghuis stond.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat bleek inderdaad zo te zijn. De man zei dat hij met zijn ,,ludieke daad’’ wilde aantonen dat de beveiliging van het museum niet deugt.
De man had het doek zondagmiddag weggenomen, nadat hij het vakkundig uit de lijst had genomen. De lijst werd door de verdachte teruggehangen, waarna de man ongezien het pand weer verliet. Het schilderij, dat enkele tienduizenden guldens waard is, draagt de titel ,,Zandvoort'' uit 1914. Het maakt deel uit van een grote tentoonstelling met werk van Nederlandse expressionistische schilders, hoewel Le Fauconnier Fransman was. Het museum heeft het werk in bruikleen.
De Franse schilder Henri Le Fauconnier (1881-1945) behoorde tot de kunstenaars die door Jan Toorop in het begin van de vorige eeuw om zich heen werden verzameld in de Zeeuwse badplaats Domburg. Ook was hij lid van de kern van De Bergense School. De kunstenaars leefden en werkten in Bergen rond de jaren 1915-1930. Zij maakten vooral landschappen en stillevens die opvallen door een donker kleurgebruik, het overheersen van grijs, bruin, paars en oker. De werken tonen veelal composities van hoekige en stevige vormen en een grove penseelstreek.
Het doek wordt door de technische recherche onderzocht, waarna het terug gebracht zal worden naar het museum. De identiteit van de man is vooralsnog onbekend.
Museumdirecteur J. van Genugten is opgelucht dat het meesterwerk weer terecht is. Volgens hem is er niets mis met de beveiliging van de collectie. ,,Het feit dat binnen enkele minuten werd vastgesteld dat het schilderij weg was, betekent dat we er bovenop zitten’’, meent hij. ,,Geen enkel museum kan dit soort daden van mensen die labiel gedrag vertonen goed tegen gaan. De enige oplossing zou zijn om continu ieder schilderij individueel te laten bewaken; dat is een situatie waar niemand naar toe wil. Bovendien bevinden we ons in goed gezelschap: het zijn niet de minste musea die de afgelopen jaren te lijden hebben gehad onder dit soort misdaden.’’