nieuws

07 apr 2001, 00:12

Luchtbevochtigingssysteem veroorzaker van astma

Luchtbevochtigingssystemen bij bedrijven kunnen leiden tot astma en ontstekingen van de longblaasjes. Dat stelt T. Pal, die 18 april aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) promoveert op een vijftien jaar durend onderzoek naar manieren om longproblemen op de werkvloer te verklaren en te voorkomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bedrijfsarts deed onderzoek bij een productiebedrijf van synthetische garens en vezels in Emmen. In die fabrieken komen vaak luchtwegklachten voor bij werknemers. Tot nu toe werden die geweten aan de oliemist die bij de productie vrijkomt, maar Pal toonde aan dat de luchtbevochtigingssystemen, die vaak vervuild zijn met micro-organismen, de belangrijkste oorzaak zijn van de aandoeningen.
De longfunctie van patiënten verbeterde aanzienlijk wanneer ze niet meer werden blootgesteld aan de gebruikelijke manier van luchtbevochtiging en overstapten op een ander systeem. ,,Stoombevochtiging is bijvoorbeeld een goed alternatief’’, aldus Pal.
De grote boosdoeners zijn bacteriën en schimmels, die in het water zitten en via de luchtbevochtiger in kleine deeltjes de luchtwegen van werknemers binnendringen. ,,Ook mensen die met andere vormen van organisch materiaal werken, zoals champignonkwekers, duivenmelkers en varkenshouders hebben grotere kans op luchtwegproblemen’’, vermoedt de onderzoeker. ,,Organisch materiaal zorgt snel voor schimmels en bacteriën.’’
Volgens Pal is het belangrijk dat arbo-diensten fabrieken en bedrijven met luchtbevochtigers regelmatig controleren. ,,Vaak laten die, vooral als ze een ouder systeem hebben, hetzelfde water keer op keer circuleren. Dan tieren bacteriën en schimmels welig.’’