nieuws

11 jan 2001, 00:12

LTO Nederland vreest ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ van boze boeren

De land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland vreest ,,massale burgerlijke ongehoorzaamheid’’ van haar boerenachterban als landbouwminister Brinkhorst niet heel snel een eind maakt aan de ,,ongebreidelde en vaak tegenstrijdige regelgeving’’. Hiervoor waarschuwt voorzitter landelijk akkerbouw A. Maarsingh van de LTO.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,De boeren zijn de papierlawines van de overheid meer dan zat’’, merkt Maarsingh. De veelheid aan nieuwe regels die het ministerie uitvaardigt is niet alleen ,,onuitvoerbaar’’, maar kost de akkerbouwers ook handen vol geld. ,,Boeren zijn echt niet te beroerd om te zich te schikken naar nieuwe regels’’, stelt de voorzitter. ,,Maar het kan echt niet alleen maar uit hun zak komen: de overheid zal ook wat meer water bij de wijn moeten doen.’’
De druppel die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen is de dreiging van het derde slechte aardappeljaar op rij. Ook de nieuwe heffing op bestrijdingsmiddelen en de recente belasting over ‘rode diesel’ hebben onder de akkerbouwers veel kwaad bloed gezet.
Overigens benadrukt Maarsingh dat minister Brinkhorst niet als zondebok wordt gebrandmerkt. De landelijke boerenorganisatie werkt momenteel aan een inventarisatie van alle problemen waar de akkerbouwsector tegen aanloopt door de Haagse ‘regelregen’. De LTO gaat binnenkort weer met Brinkhorst om de tafel zitten om de grootste knelpunten te klaren.