nieuws

07 okt 2000, 00:12

Loodsentekort bedreigt Groningse havens

De Groninger havens hebben te lijden onder een ernstig loodsentekort.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Eemshaven en de haven van Delfzijl worden door de wachttijden voor schepen die daardoor ontstaan minder aantrekkelijk. Dit stelt voorzitter P. van den Berg van de noordelijke loodsencorporaties. Dit is een gevolg van een nieuwe loodswet. Als er geen loods voor een schip beschikbaar is, moet het op de rede wachten. Deze week moest een schip zes uur op een loods wachten, voor West-Europese begrippen zeer lang.
De nieuwe wet voorziet in marktwerking in het loodswezen. Een groot deel van de kleinere schepen hoeft niet meer verplicht een haven binnen te varen met behulp van een loods. Hierdoor is er te weinig werk voor de loodsen, die daarom naar elders vertrekken. De noordelijke provincies, het loodswezen en het havenschap zijn inmiddels bezig met pogingen om de nieuwe wet tegen te houden. Den Haag wil de wet volgens plan en stelt dat de regio zelf de kosten moet dragen.
Een gedeelte van de Noordelijke loodsen vertrekt naar Rotterdam, waar een groot tekort aan loodsen bestaat. Van den Berg vreest dat er ongelukken kunnen gebeuren als de toestand aanhoudt. Veel schepen zouden dan zonder loods de zee op gaan.