nieuws

23 aug 2000, 00:12

Lodewijk de Waal (FNV) naar Groningen over toekomst van CAO

De voorzitter van de landelijke FNV, Lodewijk de Waal, komt naar Haren om te praten over de toekomst van de CAO.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

"Ieder voor zich, of de CAO voor ons allen!" Dat is het motto van een serie van drie bijeenkomsten. Georganiseerd door de afdelingen van de ABVAKABO FNV in Noord-Nederland. Telkens op een donderdagmiddag. In Haren op 14 september, Heerenveen op 21 september en Beilen op 28 september. Pittige inleidingen door Lodewijk de Waal (FNV), Guus van Huygevoort (ABVAKABO FNV), J.W. van den Braak en R.W.P.A.M van der Ley (VNO/NCW). Een forum met CAO onderhandelaars uit belangrijke sectoren.
Voor iedereen die werkt of gewerkt heeft, is een CAO van groot belang. Salarissen, waardering van de functie, verlofregelingen en nog veel meer: het wordt in de CAO geregeld. U weet waar u aan toe bent. We kennen de rituelen. Er wordt jaarlijks of tweejaarlijks onderhandeld over een nieuwe CAO tussen bonden en werkgevers. Soms verloopt het soepel, af en toe zijn er acties nodig om de eisen kracht bij te zetten. We komen er meestal wel uit: Nederland wordt niet voor niets geroemd om zijn poldermodel.
Voor iedereen die werkt of gewerkt heeft, is een CAO van groot belang. Salarissen, waardering van de functie, verlofregelingen en nog veel meer: het wordt in de CAO geregeld. U weet waar u aan toe bent. We kennen de rituelen. Er wordt jaarlijks of tweejaarlijks onderhandeld over een nieuwe CAO tussen bonden en werkgevers. Soms verloopt het soepel, af en toe zijn er acties nodig om de eisen kracht bij te zetten. We komen er meestal wel uit: Nederland wordt niet voor niets geroemd om zijn poldermodel. Solidariteit en keuzevrijheid? Maar er sijpelt water door de dijk. Prestatiebeloning in plaats van algemene loonsverhoging (Philips). Individuele keuzes in de CAO: kiest u voor geld of vrije tijd, of voor een PC of leasefiets? Is er een grens in keuzevrijheid vanwege solidariteit? Pensioenen: ligt (verplicht) doorwerken na 65 jaar op de loer vanwege de vergrijzing? Zijn straks Ondernemingsraden aan zet zijn bij CAO-onderhandelingen? En hoe zit het nou eigenlijk met loonmatiging nu het economisch voor de wind gaat. Kortom, tijd voor een prikkelende discussie! De gezamenlijke afdelingen van ABVAKABO FNV in de regio Noord organiseren een serie unieke & stevige debatten: 14 september 13.30 - 16.00 Postiljon Motel, Haren; 21 september 13.30 - 16.00 De Koningshof, Heerenveen; 28 september 13.30 - 16.00 Onder de Linden, Beilen