nieuws

20 apr 2001, 00:12

‘Lijk’ in Groningse binnenstad leidt tot opschudding

Een zeer echt uitziende imitatiemummie in een open lijkkist heeft tot grote opschudding in de Groningse binnenstad geleid. Ondernemer M. Klinkhamer moest inmiddels op gezag van de politie de kist met daarin een kunststof pop van de straat verwijderen. Sommige voorbijgangers vonden het griezelig, maar de stunt wordt door de meeste mensen als ludiek gezien.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De pop oogt als een in textiel gewikkelde, reeds langgeleden overleden persoon. De mysterieuze gestalte verbijstert voorbijgangers, die er amper van te overtuigen zijn dat het hier gaat om een realistisch uitziende kunststof pop. ,,Maar een echte mummie zou ik natuurlijk niet voor m’n zaak neerzetten’’, aldus Klinkhamer.
De politie, die reageerde op een telefoontje en klachten van mensen op straat, had graag gezien dat ze uit beeld verdween, maar heeft daar geen juridische onderbouwing voor. Dit bleek na enig speurwerk bij justitie en OM. ‘’De mensen reageren heel leuk op de pop en staan vol verwondering te kijken’’, verdedigt Klinkhamer zijn stunt. ,,De Wet op de lijkbezorging voorziet bovendien niet in de aanwezigheid van griezelige poppen in het straatbeeld’’. Wel is het ondernemers in de betreffende Groningse straat niet toegestaan met koop- of andere waar op straat te pronken, zodat de pop toch naar binnen moest verhuizen.
De pop, die drieduizend gulden kost, is gemaakt naar voorbeeld van de bekende gemummificeerde monnikenlijken in een klooster in Palermo. Hij staat nu, nog steeds prima te zien, in de deuropening van de antiekwinkel.