nieuws

13 sep 2000, 00:12

Levenslang medicijngebruik astmapatiënten noodzakelijk

Astma is een chronische ziekte. Behandeling met medicijnen is daarom levenslang nodig. Dat blijkt uit onderzoek van prof. D. Postma van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Zij kreeg vorige week de NWO/Spinoza-premie, de ‘Nederlandse Nobelprijs’, voor haar baanbrekende onderzoek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit dit onderzoek blijkt dat astmapatiënten die op jong volwassen leeftijd nog steeds astma hebben er niet meer overheengroeien. ,,Levenslang gebruik van medicijnen is daarom noodzakelijk,’’ aldus Postma. ,,Slechts acht a tien procent van de patiënten geneest na de jong volwassen leeftijd en dat zijn mensen die milde verschijnselen hadden.’’ Astma komt op jonge leeftijd tijd meer voor bij jongens, die er echter vaker overheengroeien dan meisjes. Toch is het ook bij mannen die geen merkbare verschijnselen meer hebben, raadzaam door te gaan met het gebruik van kleine preventieve doses medicijnen. Dit voorkomt eventuele problemen op oudere leeftijd.
Postma behoort tot de wereldtop in haar vakgebied. Ze presenteerde haar resultaten vorige week op een congres in Florence. Collega’s reageerden enthousiast op haar bevindingen.