nieuws

04 okt 2001, 00:12

Leger gebruikt Noord-Nederland voor grote luchtverdedigingoefening

Defensie organiseert de laatste twee weken van oktober in Noord-Nederland een grote luchtverdedigingoefening. Het project luistert naar de naam Keen Lizard (slimme hagedis).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan de oefening doen 360 landmachtmilitairen mee met onder meer luchtverdedigingssystemen en pantservoertuigen. Het is voor het eerst in tien jaar dat er in Nederland zo’n oefening op deze grote schaal wordt gehouden. Defensie ontkent dat de oefening iets te maken heeft met de dreigende oorlog na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten.
De oefening vindt plaats op zowel civiel als militair terrein. De burgers zullen volgens een woordvoerder ,,wellicht wat meer militaire activiteiten dan normaal opmerken”, al vermoedt ze niet dat dit tot noemenswaardig problemen zal leiden. ,,In het zuiden worden op kleinere schaal vaker van dit soort projecten gehouden”, stelt ze. ,,Daar heeft het nog nooit tot noemenswaardige excessen geleid.” De noordelijke burgers worden via de media op de hoogte gesteld van Keen Lizard.
De oefening is de generale repetitie voor een geplande reorganisatie van de luchtverdediging zoals deze staat omschreven in de Defensienota 2000. Het is de bedoeling de operatie te concentreren op de luchtmachtbasis De Peel in Brabant, maar de Kamer moet hier nog een definitief besluit over nemen.