nieuws

17 apr 2013, 08:08

Leendert Klaassen ombudsman gaswinning

Leendert Klaassen is per direct aangesteld als ombudsman gaswinning. Bewoners die klachten hebben over de afhandeling van hun schademeldingen na aardbevingen, kunnen zich wenden tot de ombudsman.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens een bezoek van minister Kamp in maart aan het aardbevingsgebied kondigde hij aan dat er een onafhankelijke ombudsman zou komen. Nadat het gebied eerder dit jaar in korte tijd diverse keren werd getroffen door een aardbeving en de schademeldingen en emoties opliepen, drong de Tweede Kamer aan op een onafhankelijke ombudsfunctie waar mensen terechtkunnen met hun zorgen en vragen over de gaswinning en de daardoor ontstane schade.

Klaassen was tussen 1984 en 2003 burgemeester van de Groningse gemeenten Midwolde en Zuidhorn en is nu voorzitter van het college van bestuur van Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Groningse bestuurders hebben hem voorgedragen voor deze functie. De ombudsman gaswinning houdt nauw contact met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) over de gemelde klachten. Hij kan daar ook aanbevelingen over doen en hij kan ook aandacht vragen voor uitzonderlijke schadegevallen en bijzondere situaties bij rijksmonumenten. Klaassen bekijkt niet alleen de afzonderlijke schademeldingen, maar speurt ook naar eventuele trends.