nieuws

18 feb 2013, 11:11

Ledenaantal Groninger Bodem Beweging flink gegroeid

Het ledenaantal van de Groninger Bodem Beweging (GBB) is de afgelopen weken verdubbeld. In totaal heeft de belangenvereniging nu 670 leden, die zich zorgen maken over toenemende risico’s van aardgaswinning in Noord-Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het ledenaantal groeide snel na het uitkomen van een rapport van minister Kamp van Economische Zaken waarin staat dat aardbevingen als gevolg van gaswinning heviger kunnen worden. Het rapport en recente aardbevingen zorgen voor veel onrust.

De GBB zorgt voor informatie over de bevingen en biedt leden hulp aan bij afhandeling van schade. In de afgelopen weken trad de vereniging tijdens gesprekken met Kamerleden en minister Kamp op als spreekbuis van inwoners van Noord-Groningen.

De GBB heeft vooral leden in Noord-Groningen. Een tiental bewoners van de stad hebben zich ingeschreven. Loppersum en Middelstum zijn de plaatsen met de meeste leden. De GBB verwacht dat het ledenaantal blijft stijgen.

De NAM kreeg in totaal 4200 schademeldingen sinds augustus 2012, toen Huizinge werd getroffen door een beving met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Bij dat aantal gaat het om 1200 meldingen die binnenkwamen na een serie aardschokken begin februari.

Om de schade snel af te handelen, heeft de NAM een tiental nieuwe taxateurs ingezet. In totaal zijn er nu dertig taxateurs actief met het afhandelen van meldingen. Ongeveer 2000 bewoners met schade zijn bezocht en ruim 600 schademeldingen zijn afgehandeld.

De NAM wil niet zeggen wat de schadeafhandeling ze inmiddels heeft gekost. Omdat er nog veel meldingen moeten worden afgehandeld, zou het gemiddelde nu een vertekenend beeld opleveren. Volgens de NAM lopen de uitgekeerde schadebedragen uiteen. Zo gaat het vaak om scheuren, maar draaide de aardoliemaatschappij ook op voor het vervangen van een complete badkuip van een zwembad.