nieuws

25 feb 2001, 00:12

Lantaarns met zonnecollectoren rukken op in Groningen

Een nieuw, zeer futuristisch type lantaarnpaal rukt op in Groningen. Ze zijn vrijstaand en worden van electriciteit voorzien van zonnecollectoren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het platteland in Groningen wordt steeds beter verlicht. Dat is te danken aan een nieuw type lantaarnpalen die van stroom worden voorzien door zonnecollectoren. Deze vrijstaande lantaarns kunnen geplaatst worden op afgelegen plekken waar geen electriciteitskabel in de buurt ligt.
Onlangs werden de eerste twee van deze futuristisch ogende lantaarnpalen bij Zoutkamp geplaatst.Volgende maand komen er nog acht stuks bij. De komst is te danken aan de Stichting Middag-Humsterland Duurzaam en de provincie Groningen. Volgens Hans van Hilten van de provincie Groningen zijn de lantaarns een uitkomst op plaatsen waar normale lantaarns te duur zijn, bijvoorbeeld omdat het kabelnet ontbreekt. De plaatsing geldt bovendien als voorbeeldproject voor duurzame energievoorziening in de provincie Groningen en vormt het slotproject van het plattelandsbeleid voor deze regio. De komende jaren komen er nog veel meer van deze milieuvriendelijke lantaarns bij, onder meer in het kwetsbare Reitdiepgebied. Producent van de lantaarns die in maart geplaatst worden is Stork Marine Solair in Zaltbommel.. Volgens een woordvoerder is Groningen de eerste provincie waar zoveel van het nieuwe type lantaarns worden geplaatst. Het gaat om zogenaamde ‘blade-zonnepanelen’ die gemakkelijk geplaatst kunnen worden omdat er geen zware funderingen voor nodig zijn.