nieuws

29 jan 2001, 00:12

Landelijke top-ambtenaar EZ wil steun noorden afschaffen

De steun die het Rijk jaarlijks geeft aan het Noorden, kan beter doorgesluisd worden naar de grote steden in Nederland. Dat vindt de top-ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken R. Bemer. Zowel het Nieuwsblad van het Noorden als Radio Noord maken daar vanmiddag melding van.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bemer is directeur-generaal Economische Structuur van het ministerie van Economische Zaken. Volgens hem is het Noorden niet het enige landsdeel met hardnekkige werkloosheid, en speelt die problematiek minstens zo ernstig in de Randstad. Volgens hem is het voor Nederland beter om de werkloosheid in de grote steden te bestrijden dan om de regio’s steun te geven. Volgens hem zou het effect van dezelfde hoeveelheid geld die nu in het Noorden gestoken wordt groter zijn wanneer dat in de grote steden wordt gestoken.
Bemer’s uitspraken zijn niet goed gevallen bij het kamerlid Joop Atsma (CDA). Deze eist nu opheldering van minister Jorritsma en van staatssecretaris Ybema van economische zaken. Het Langman akkoord, waarop de steun aan het Noorden momenteel is gebaseerd, mag niet getornd worden vindt Atsma. Hij wil weten op de verantwoordelijke bewindslieden daar ook zo over denken.