nieuws

14 jul 2001, 00:12

Landelijke proef in Hoogezand met fluisterende goederen-trein

De gemeente Hoogezand-Sappemeer gaat in overleg met het ministerie van Verkeer en Waterstaat een landelijke proef houden voor met stille goederentreinen

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De proef moet voorstellen opleveren voor de vraag hoe de geluidsoverlast voor buutbewoners kan worden verminderd. Het gaat om een proef met de goederentreinen van- en naar het Rail Service Centrum die gehouden wordt met steun van Rijkswaterstaat.
Daarbij zal de rijsnelheid van de goederentrein verlaagd worden naar 40 km. per uur, komen er geluidsdempers op de uitlaten van de diesellocomotieven, komen er geluidwerende schorten en worden houten dwarsliggers vervangen door betonnen dwarsliggers. Dankzij al deze maatregelen moet het aantal decibels verminderd worden met 10 tot 13 decibel, oftewel een halvering van het geluidsniveau voor omwonenden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat liet eerder weten de landelijk proef te willen steunen, onder voorwaarden dat de regio rond het baanvak er akkoord mee zou gaan. Aan die voorwaarde is nu voldaan.