nieuws

07 nov 2000, 00:12

Landelijk referendum-platform noemt Gronings referendum ‘oneerlijk’

Een landelijk Referendum Platform mengt zich op de valreep in de discussies over een referendum in Groningen. Volgens deze Amsterdamse organisatie is het referendum zoals Groningen zich dat voorstelt, ‘oneerlijk’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Landelijk Referendum Platform komt met de kritiek op het Groningse referendum overd e plannen voor de Nieuwe Noordzijde op de dag voordat de Groningse gemeenteraad definitief moet besluiten of het referendum er komt of niet. Naar alle waarschijnlijkheid beslist de gemeenteraad namelijk woensdagavond om dat referendum door te laten gaan, en wel op 21 februari aanstaande.
Maar het Landelijk referendum Platform vindt dat een zeer onhandige datum, omdat het dan koud is en waarschijnlijk veel mensen thuis zullen blijven. ‘Daar de gemeente Groningen een van de hoogste opkomstpercentages van Nederland heeft is een grote opkomst van het grootste belang voor een faire referendum-procedure’, zo schrijft het Referendum Platform.
Het Platform zegt dat gewone verkiezingen ook niet in de wintermaanden gehouden worden, slechts bij hoge uitzondering. Het Platform noemt de opkomstdrempel in Groningen toch al extreem hoog en vindt opkomstdrempels ‘inherent oneerlijk’. ‘Wij vragen U het niet erger te maken en geen tijdstip te kiezen waarop de opkomst bij voorbaat gedrukt wordt’.