nieuws

03 jun 2013, 08:08

Ladies Run in Groningen: ‘Eén van de mooiste dagen van het jaar’

Ladies Run in Groningen: ‘Eén van de mooiste dagen van het jaar’

Komende zondag 9 juni staat voor veel hardlopende vrouwen - moeders, dochters en oma’s - in het teken van de Ladies Run. Dat is een uniek evenement in Groningen dat steeds meer deelneemsters trekt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bijzonder is ook dat de opbrengst bestemd is voor ‘Pink Ribbon’, een organisatie die zich in zet voor de strijd tegen borstkanker. Een van de deelneemsters zondag is Jenny Blaauwbroek, die zelf borstkanker heeft gehad.  Zij heeft in 2012 voor het eerst meegelopen en dat was haar één van de mooiste dagen van het jaar 2012’.

 

‘Vorig jaar heb ik voor het eerst meegedaan, samen met vier vriendinnen. Dat was super! Ik had toen net mijn laatse chemokuur achter de rug, en mijn conditie was niet best. Ik liep dus behoorlijk langzaam. Maar mijn vriendinnen zijn steeds bij me gebleven. En samen zijn we over de finish gegaan’, zo vertelt Jenny.

 

Maar de hardloopwedstrijd is er uiteraard voor iedereen: niet alleen voor vrouwen die de ziekte hebben gehad, maar ook voor vrouwen die verslingerd zijn geraakt aan het hardlopen of die juist zijn begonnen. ‘Zelf loop ik al hard sinds het jaar 2000. Mijn man motiveerde mij om te gaan lopen waarna ik me heb aangemeld voor een loopgroepje. Toen heb ik voor het eerst de 4Mijl gelopen. En gaandeweg ben ik verslaafd geraakt’, vertelt Jenny (50).

 

Het mooie van hardlopen is, zegt ze, dat het heerlijk is om buiten te zijn, weer of geen weer. ‘Het is ontzettend goed voor je conditie. En kijk maar eens bij een finish: nooit gaat iemand chagrijnig over de finish. Hardlopen is goed voor je humeur!’.

 

Jenny is werkzaam bij de gemeente Groningen als arbo-coördinator. In november 2011 werd geconstateerd dat ze borstkanker had. ‘Mijn huisarts dacht dat het een cyste was. Maar ik wilde nader onderzoek, en toen bleek het een agressieve kanker, met uitzaaiingen naar de lymfeklieren. Mijn borst moest verwijderd worden, en ik heb zes chemokuren ondergaan. Kort na de operatie en tussen de chemokuren door ben ik weer gaan hardlopen.’

 

Op zeker moment vroeg ze haar baas of deze een bedrijfsteam wilde sponsoren, zodat Jenny mee kon doen aan de Ladies Run. Dat gebeurde, en vandaar dat Jenny op 10 juni 2012 mee kon doen met de Ladies Run. ‘Dat was echt geweldig! Je had echt het gevoel dat je iets deed voor een goed doel. Maar bovendien deed je iets leuks. En ook nog samen met vriendinnen.’

 

Ze kijkt nu zeer uit naar komende zondag. Sinds vorig jaar is haar conditie aanzienlijk verbeterd, dus het zal vast iets harder gaan. ‘Ik ben er van overtuigd dat mijn hobby van hardlopen mij tijdens mijn ziekte enorm heeft geholpen. Veel mensen houden na een chemokuur lang last van ernstige vermoeidheid. Ik ben er van overtuigd dat ik dankzij het hardlopen daar geen last van heb.’

 

Ze wil na de zomer graag andere vrouwen die kanker hebben gehad helpen met hardlopen en zo weer wat vertrouwen geven in hun lichaam. Ze heeft daarvoor al een cursus looptrainer gevolgd evenals een cursus psychologie. Zodra ze klaar is met de opleiding gaat haar website `Zin In Lopen’ in de lucht waar meer informatie te vinden is.

 

‘Hardlopen is ontzettend goed, of je gezond bent, of wanneer je vecht tegen kanker. Daar komt nog eens bij dat het komende zondag in 9 juni in Groningen ook hartstikke gezellig is’, aldus een enthousiaste Jenny Blaauwbroek.