nieuws

04 jul 2001, 00:12

LAATSTE NIEUWS: Sterke daling chloortransporten door Groningen

Het probleem van de chloortransporten door de provincie Groningen lijkt aanzienlijk kleiner te worden. Er is door een onverwachte gunstige ontwikkeling namelijk sprake van een sterke reductie van het aantal chloortransporten tussen Delfzijl en Rotterdam.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat meldt vandaag het Financieele Dagblad. Volgens het bericht van de correspondent van die krant zorgt de Japanse multinational Tejin voor de sterke vermindering van het aantal chloortransporten. Dat komt omdat het plotseling voortreffelijk gaat met de produktie van de ‘supervezel’ aramide. Die vezel wordt tegenwoordig door het Japanse Tejin geproduceerd in Delfzijl, waarbij chloor de belangrijkste grondstof is.
Vanwege de sterke uitbreiding van de vraag van Tejin zal de hoeveelheid overtollig chloor in Delfzijl in het jaar 2003 bijna een derde dalen tot 12.500 ton. De Japanners verwachten na 2003 nogmaals een forse uitbreiding van de produktie, waardoor er een kans is dat de chloortransporten beperkt kunnen worden tot 5000 ton in 2005. Dat zou dan een reductie zijn tot een kwart in vergelijking tot vorig jaar toen er nog 20.000 ton werd afgevoerd via chloorwagons.