nieuws

11 jan 2013, 10:10 door Matthijs van Houten

Spektakel op Grote Markt - denderend optreden Kyteman Orchestra

Duizenden Groningers hebben gisteravond kunnen genieten van een daverend concert van het Kyteman Orchestra. Dat zorgde voor een onvergetelijk concert met prachtige muziek. Hieronder een verslag met video-beelden van dit gratis concert in het kader van Eurosonic/Noorderslag..

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Ik wil wel langer spelen, maar ik mag niet’, zegt Colin Benders tegen een afgeladen Grote Markt. De frontman van The Kyteman Orchestra weet Groningen – ondanks de kou - te betoveren met een indrukwekkend optreden van 50 minuten tijdens Eurosonic Air, het gratis toegankelijke podium tijdens Eurosonic/Noorderslag. Van hevige bombastische klanken en een springende menigte tot melancholische klanken en diepe stiltes. The Kyteman Orchestra liet zien waarom het momenteel een van de meest gevraagde live-acts is.

Verwacht bij Kyteman niet een optredens dat op rolletjes loopt. De trompet van Kyteman, die zich bij het optreden vooral profileert als dirigent, weigert dienst als hij wil spelen. Het metalen instrument ligt al tientallen minuten in de kou. De trompet is te koud en Benders heeft al snel door dat het instrument onspeelbaar is. Snel neemt de vaste trompettist van het orkest zijn solo over. Kyteman verschuldigt zich, maar het publiek pruimt alles. Het 50-koppen tellend Kyteman Orchestra - mét strijkers, slagwerkers, blazers, zangers en koor – maakt ‘muziek’ en levert geen gelikte overgeproduceerde act. Op de Grote Markt genieten jong en oud van het muzikale brein van Benders.

Kyteman mocht van de organisatie maar 45 minuten spelen. En eigenlijk doen ze hem daarmee tekort. Gelukkig voor de kleumende menigte, weet Kyteman het optreden nog even te rekken. ‘We doen nog één liedje. Ja, een lang liedje’, zegt zanger Pax. En dan neemt het orkest afscheid. De enorme tourbus blijft nog tot diep in de nacht geparkeerd op de Grote Markt. ‘Dit is Eurosonic, hier gebeurt het. Ik ga de komende dagen lekker rondlopen en genieten van alle muziek’, besluit Kyteman.Na Kyteman speelden het New Cool Collective en Noisia nog op de Grote Markt.

Groningen staat nog tot en met zaterdag in het teken van Eurosonic/Noorderslag. Vanavond treden de Handsome Poets, Chef Special en The Opposites op bij Eurosonic Air.