nieuws

01 feb 2001, 00:12

Kunstterp van 25 meter in Dorkwerd moet stevige hobbels overwinnen

De provincie Groningen wil komende zomer zorgen voor een kanjer van een kunstproject in het historische landschap van Dorkwerd, in het Reitdiepdal. Maar de bewoners van Dorkwerd zien de kunstterp van Peter Greenaway niet zitten. Bovendien heeft de organisatie geen bouwaanvraag ingediend bij de gemeente Groningen. De vraag is nu of het nu al spraaakmakende project daardoor wel doorgang kan vinden. Er zijn nog dus veel organisatorische hobbels te overwinnen voordat de super-wierde er ligt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Groningse dorp Dorkwerd wordt vijf maanden lang het middelpunt van een grootschalig cultureel evenement, Via Dorkwerd geheten. De provincie Groningen hoopt op vijftigduizend bezoekers Voor het evenement laat de provincie een vijfentwintig meter hoge terp bouwen die dienst gaat doen als expositieruimte. Ook worden er zeven projectieschermen van dertig meter breed in het landschap geplaatst. De schermen moeten in de wijde omtrek te zien zijn en zullen op ongewone plaatsen, zoals over dijken en kanalen worden neergezet.
De bedenker, de Engelse filmmaker Peter Greenaway, vergelijkt zijn project met dat van de landschapskunstenaar Christo. Alle bouwsels worden na afloop weer verwijderd.
De drie verdiepingen tellende aarden terp krijgt van buiten het uiterlijk van een militaire bunker, maar zal van binnen een tentoonstelling van Greenaway over het verleden en de toekomst van het omringende landschap herbergen. Greenaway gaat voor de gelegenheid filmpjes over het omringende gebied maken die ook bij de AVRO worden uitgezonden. Hiervoor zal hij onder meer per helikopter, vliegtuig en te paard door het landschap reizen.
Dorkwerd ligt in het Reitdiepdal, het oudste cultuurlandschap in Europa. Het gebied kenmerkt zich door de vele terpen, oude borgen en Middeleeuwse kerkjes. Een deel is zelfs genomineerd voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, waar ook de Chinese Muur en de Taj Mahal op staan.
Om de bezoekers attent te maken op het evenement zullen er in het vlakke Groningse landschap toegangspoorten verrijzen. Verschillende culturele groepen zullen verder voorstellingen verzorgen. Ook richt Greenaway een tentoonstelling in het Groninger Museum in.
De bewoners van Dorkwerd zien de culturele manifestatie helemaal niet zitten. Zij vrezen dat hun dorp overspoeld wordt door toeristen en willen dat de hele spektakel verplaatst wordt. Ze hebben inmiddels bezwaar aangetekend tegen de bouw van de terp. De provincie was zich niet bewust van de bezwaren en hoopt met de bewoners tot overeenstemming te komen.
Via Dorkwerd begint op 10 april en eindigt op 10 september. De tentoonstelling in het Groninger Museum begint al op 16 april.